Falošné a opravované Minerály

Minerály už od pradávna ľudí fascinujú a očarujú svojou krásou, rôznorodosťou a jedinečnými vlastnosťami. Bohužiaľ existuje tienistá stránka tejto záľuby, ktorá sa týka podvodov s minerálmi. Falošné minerály sú obvykle vytvorené ľudskou činnosťou a predstavujú závažný problém pre zberateľov, investorov a dokonca aj vedeckú komunitu.

Čo sú falošné minerály?
Falošné minerály sú minerály, ktoré boli umelo vytvorené alebo upravené tak, aby vyzerali čo najviac esteticky. Existuje mnoho spôsobov, ako je možné vytvoriť falošné minerály, a to vrátane farbenia, lepenia, povrchových úprav a dokonca aj vytvárania syntetických materiálov, ktoré napodobňujú prirodzené minerály. Cieľom týchto "fejkov" je obvykle získať čo možno najväčší zisk.

Typy falošných minerálov
Farbené minerály: Jedným z najbežnejších spôsobov vytvárania falošných minerálov je farbenie. Bežné kamene alebo minerály sú zafarbené tak, aby vyzerali lepšie a tým sa zdvihla aj ich cena. Bežné je to napríklad u achátov z Brazílie.

Lepené minerály: Niekedy sú kamene lepené do väčšieho celku alebo zložitejšieho tvaru. Prípadne sú minerály dolepované, takáto informácia by mala byť vždy pri minerále uvedená.

Syntetické minerály: Moderné technológie umožňujú vytváranie syntetických minerálov, ktoré majú rovnaké chemické zloženie a fyzikálne vlastnosti ako prírodné minerály. Tieto syntetické kópie sú často ťažké rozoznať od prirodzených vzoriek.

Ako sa brániť falošným minerálom
Vedomosti: Najlepšou obranou proti falošným minerálom je znalosť. Snažte sa naučiť čo najviac o mineráloch, ktoré zbierate, a získajte si základné znalosti o ich vlastnostiach, pôvode a vzhľade. Čítanie odbornej literatúry a konzultácie s odborníkmi sú cenné zdroje informácií.

Kupujte od dôveryhodných predajcov: Pri nákupe minerálov sa vyhýbajte predajcom, u ktorých máte podozrenie, že by mohli predávať falošné vzorky. Vyberte si renomované obchody alebo predajcu s dobrou povesťou.

Skontrolujte certifikáty: Mnoho drahých minerálov a drahokamov má certifikáty pravosti od gemológov a geológov. Požiadajte o tieto certifikáty pri nákupe vzácnych kameňov.

Záver
Falošné minerály sú závažným problémom pre zberateľov minerálov a investorov, ktorí sa snažia identifikovať a získať zbierkové minerály. Je dôležité byť obozretný a vykonávať dôkladnú kontrolu pred nákupom. S vedomím a vhodnými opatreniami môžeme minimalizovať riziko, že sa staneme obeťou tohto rozšíreného podvodu v oblasti minerálov.

Na našom eshope nájdete len neupravované minerály.