Geologické - Paleontologické kladivko

Geologické - Paleontologické kladivko

Ide o základné vybavenie pre každého zberateľa, ktorý sa rozhodne vydať nájsť svoj vlastný nález.
Rozdiel medzi geologickým a paleontologickým kladivom je hlavne v jeho konci. Paleontologické kladivá majú ploché zakončenie, zatiaľ čo geologické majú špičku ostrú. Hlavným dôvodom využitia plochej strany paleontologického kladivka tkvie v lepšej dobyvateľnosti usadenej horniny, v ktorých sa práve skameneliny nachádzajú.

Základný rozdiel medzi týmito nenahraditeľnými pomocníkmi pri výpravách za minerály máme za sebou.
Presuňme sa teda z hlavy kladiva na jeho opačný koniec a teda rukoväť. Dnes máme široký výber zdnes veľa populárnych celokovových kladív s gumovou, laminátovou či dokonca antiotrasovou rukoväťou. Ďalej potom môžeme využiť kladivo s klasickou drevenou rukoväťou.
Niekedy však nastane situácia, kedy geologické kladivo okolo 500g-1000g pre naše potreby bude príliš malé a bude potrebné siahnuť po väčšom kalibre. Palice či o poznanie ťažšie kladivo slúžia predovšetkým na rozbíjanie väčších balvanov.
Nesmieme ani zabúdať na ochranu rúk. Často pri zmenšovaní vzoriek môže odletieť kúsok horniny a bez poriadnych pracovných rukavíc môžete prísť k nepríjemnému úrazu. Pokiaľ idete zbierať napríklad len na pole, kde rukavice skôr zastávajú funkciu proti znečisteniu rúk od bahna ako ochranu pred úrazom, tu vám určite stačia lacnejšie rukavice. Nesmieme tiež zabúdať na ochranu očí. Nie je snáď nič horšie, než keď vám ostrý úlomok zamieri do oka. Ďalším nesmierne dôležitým pomocníkom sú aj majzlíky, rovnako ako pri kladivách tu máme ploché a špicaté zakončenie.
Každý zberateľ čoskoro zistí, aké geologické vybavenie je pre neho to pravé. Záleží tiež, akej oblasti sa venujete. Iné vybavenie bude potrebovať zberateľ, ktorý chodí primárne po poliach, či už na juhu Čiech alebo na Vysočine, alebo zberateľ napríklad zo severu Čiech, ktorý tak môže tráviť dlhé hodiny rozbíjaním väčších balvanov v lomoch.