Hľadanie minerálov

Určite ako každý začínajúci zberateľ, ste si niekedy položili otázku, ako hľadať minerály? Aké sú lokality minerálov? A kde ich prípadne nájsť? Otázok častejšie býva viac ako odpovedí.

 

V dnešnej dobe už je situácia trochu jednoduchšia, lokalít je plný internet (niektoré preto vyzerajú, tak ako vyzerajú), ale nájdete tu len povedzme takú klasiku.
Najznámejšie lokality minerálov určite na internete nájdete. Známe lokality už častou bývajú vyčerpané, prebrané, nie vždy však toto pravidlo platí a niekedy sa pekná vzorka aj na známe, "vyzbieranej" lokalite nájde.
Čo však býva zaujímavejšie, tak sú miesta nie tak publikované, napríklad zabudnuté mineralogické lokality, môžu poskytnúť pekné zbierkové kamene.
Na zber máte väčšinou pokoj a pocit zo znovuobjavenia lokality, či nález úplne novej lokality je naozaj jedinečný. Nálezov si tiež ceníte o niečo viac, ako od kúpených vzoriek napríklad z burzy.
Odporučil by som hľadanie minerálov a ich lokalít začať najskôr prípravou doma, mnoho zberateľov cez zimu študuje dôkladne literatúru a mapy a pripravujú sa na ďalšiu sezónu a plánujú svoje výpravy. Je to rovnako dôležité ako následná výprava na nejakú lokalitu.
Či už budete hľadať vltavíny či lokality v Krušných horách, vždy je dôležité dopredu si nájsť nejaké informácie a mnohokrát práve kniha je ďaleko lepšia ako internet.
Lokalít minerálov je v Čechách naozaj veľa a niektoré sú už zaniknuté a zrekultivované, ale ďalšie čakajú na ich objavenie a práve pre tieto lokality bude treba vyrážať do terénu a skúšať svoje šťastie. V tomto ohľade vám poprajem len to najlepšie, nie je to jednoduché, ale výsledok väčšinou stojí za to a dúfam, že naše vybavenie vám v tomto počínaní pomôže.