Ako na prezentáciu minerálov

Nájsť ten správny minerál býva niekedy skoro také ťažké ako hľadanie prvej lásky. Ale aj pri vašich vzorkách platí to, čo pri každom poriadnom vzťahu – aby vám váš vydrený „zbierkač“ robil radosť dlhú dobu, musíte ho rozmaznávať.

1. Stavajte ich na piedestál
Podstavec. Pre správnu (a vkusnú) prezentáciu minerálov vec taká zásadná, že ju neprehliadnete na žiadnej výstave, burze, ale ani v múzeu. Obstaraním vhodného podstavca povýšite hodnotu celej vašej zbierky. Nielen že starostlivo rozmiestnené vzorky pôsobia elegantne, s podstavcami sú aj ďaleko prehľadnejšie.

Výhodou podstavcov je ich rozmanitosť, tvar aj vzhľad môžete prispôsobiť svojim potrebám, či už ide o rozmery, alebo vzhľad. Baví vás elegantný vzhľad? Siahnite po minimalistických podstavcoch z priehľadného plastu.

Plastové podstavce pod minerálmi svojim neutrálnym prevedením pomáhajú upútať pozornosť na vzorku a jej jedinečnosť. Tradičnejšou voľbou sú drevené podstavce prírodného vzhľadu.

Podstavce však nezastupujú len estetickú funkciu, prakticky naladení zberatelia ocenia možnosť využiť voľnú plochu na opísanie – už nikdy tak nezabudnete, na akej lokalite ste daný nerast našli.

2. Vrecková vitrína - sen, alebo realita?

Plánujete si vystaviť natroliť, thomsonit, alebo iný zeolit? Nachádzajú sa vo vašej zbierke ďalšie krehké minerály? Vltavíny, skameneliny – ak sú vaše vzorky náchylné na prach a nečistoty, vlhkosť, či nesprávne zaobchádzanie, mali by ste uvažovať nad zaobstaraním plastovej krabičky.

Rovnako ako podstavce, aj krabičky na minerály majú slúžiť na prezentáciu. Okrem toho ale ponúka aj ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Životnosť aj skvelá prezentácia minerálov ide tak u tohto produktu ruka v ruke.

Profesionálni aj amatérski zberatelia ocenia u škatuliek ich variabilitu - existujú v rade veľkostí. Podobne ako podstavce, aj krabičky môžete zaobstarať v rôznych veľkostiach. Líšia sa aj v farebnom prevedení, zatiaľ čo veko zostáva vždy priehľadné, spodné poschodie môžete vybrať podľa osobných preferencií – priehľadné, alebo čierne. Obe prevedenia sú vhodnou náhradou vitríny.

3. Využite solárnu energiu, batérie aj elektrinu vo svoj prospech

Spestrenie zbierky, upútanie pozornosti na jednu určitú vzorku, jedinečnosť na burzách? To vám poskytnú špeciálne otočné stojančeky. Či už si vyberiete solárny otočný stojan, alebo otočný stojan na zapojenie do siete, poskytnú vám možnosť prezerať si vzorku zo všetkých strán, čo poteší nielen vaše oko, ale v prípade prezentovania vzoriek na burzách zaujme a poteší oko potenciálneho zákazníka. Ten si bude minerál môcť prezrieť detailne aj bez nutnosti uchopenia (a možného zničenia) vašej vzorky. Oba stojany sú veľmi praktické, v prípade nedostatočného solárneho pohonu a nedostupné siete môžu byť poháňané batériami.

4. Krabice máme aj na banány – prečo nie na minerály?

Krabičky sú zo všetkých odporúčaní tou najmenej estetickou voľbou – zato sú ale zo spomínaných možností voľbou najpraktickejšie. Po pevných kartónových krabičkách a zakladačoch siahnu hlavne profesionálni zberatelia, ktorí so svojou zbierkou často obrážajú burzy. Škatuľky sú v týchto prípadoch neoceniteľným pomocníkom, vzorky v nich pôsobia usporiadane a zberatelia ich nemusia zložito baliť.

Burzy ale nie sú jediným prípadom pre využitie tohto pomocníka – kartónové krabičky môžu slúžiť ako depozitár pre vzorky, ktoré nie sú (alebo z rôznych dôvodov nemôžu byť) vystavené vo vitrínach a na policiach.

Okrem iného ponúkajú krabičky ochranu pred zničením vzoriek pri skladovaní v šuplíkoch, alebo pri sťahovaní a inej manipulácii si minerály. Praktické veká zaisťujú ochranu pred prachom a vonkajšími vplyvmi, rôzne druhy veľkostí potom zaistia maximálne využitie vášho priestoru.