Geologické kladivko -Ako vybrať to správne kladivo

Geologické kladivko je často právom považované za nevyhnutnú súčasť výbavy každého geológa. A priznajme si to, kto by nemiloval, vyraziť do prírody a získať tak peknú vzorku?

Geologické kladivá nie sú všetky rovnaké líšia sa - vzhľadom, veľkosťou, použitím a kvalitou. Rovnako ako väčšina vecí v živote, investície do kvalitného kladiva vám ušetria peniaze v dlhodobom horizonte, pretože vydržia (kým ich nestratíte) a poskytujú vám vynikajúce služby. Po rokoch vykonávania prieskumov v teréne som vlastnil mnoho rôznych geologických kladív, chcem ponúknuť tieto tipy, ktoré vám pomôžu rozhodnúť, aké geologické kladivko bude pre vás najlepšie.

 

Výber správneho geologického kladiva môže byť kľúčový pre každého zberateľa. Nasledujúce tipy vám pomôžu vybrať kladivo, ktoré bude pre vašu prácu čo najefektívnejšie:

Zvážte váhu: Jedným z hlavných faktorov, na ktoré sa zamerať, je veľkosť kladivka. Vyberte si kladivko, ktoré má dostatočnú veľkosť a váhu, aby bolo efektívne pri práci s rôznymi druhmi hornín. Pokiaľ je kladivko príliš ľahké, nemusí byť schopné rozbiť tvrdé horniny, zatiaľ čo príliš ťažké kladivko môže byť pri dlhšom používaní nepohodlné. Odporúča sa vyberať kladivka s váhou okolo 1000 gramov.

Zvoľte správny tvar: Kladivá majú rôzne tvary, ako sú špicaté, či plakaté. Najčastejšie sa používajú kladivká so špicatým a širokým koncom.

Rozhodnite sa pre dĺžku rukoväte: Je dôležité si uvedomiť, že dĺžka rukoväte ovplyvňuje aj rovnováhu kladiva. Kladivo s dlhšou rukoväťou má tendenciu byť ťažšie na konci a môže byť ťažšie na manipuláciu. Naopak kladivo s kratšou rukoväťou má tendenciu byť ľahšie a ľahšie ovládateľné.

Zvážte typ úchopu: Kladivá môžu mať rukoväť pokrytú kožou, gumou alebo plastom. Môžu mať ale aj iba drevenú rukoväť. Vyberte úchop, ktorý vám bude pohodlný a bude dobre absorbovať otrasy. Koža a guma sú skvelé na redukciu otrasov, čo je užitočné pri práci s tvrdými horninami, ako sú kremenec alebo žula. Avšak, koža môže byť náchylná na praskanie a opotrebenie. Pokiaľ si vyberiete kladivko s gumovým úchopom, môže to byť menej odolné, ale bude sa dobre držať v ruke a nebude kĺzať.

Pozor na kvalitu: Kvalitné kladivo vám môže vydržať mnoho rokov, zatiaľ čo lacné kladivo sa môže rýchlejšie opotrebovať. Zvážte investíciu do kvalitného kladiva. Investovanie do kvalitného kladivka sa oplatí, pretože také kladivko vám bude slúžiť mnoho rokov, a to aj pri pravidelnom používaní. Estwing je jednou z najlepších značiek na trhu, ktorá sa špecializuje na geologické kladivka. Ich kladivka sú vyrobené z vysokej kvality, majú skvelý úchop a vynikajúce spracovanie.

 

Pamätajte, že geologické kladivo je dôležitým nástrojom pre každého geológa. Zvoľte kladivo, ktoré vám bude pohodlné a bude zodpovedať vašej práci, a venujte zvýšenú pozornosť kvalite a cene.