Blog, Strana 2

Plastová ryžovacia panvica vs kovová ryžovacia panvica

Ryžovanie zlata je fascinujúca aktivita, ktorá získava na popularite medzi ľuďmi po celom svete. Pokiaľ sa chystáte začať ryžovať zlato, pravdepodobne budete potrebovať niektoré vybavenie. Jedným z kľúčových nástrojov sú ryžovacie panvice. Primárne sa používajú ryžovacie panvice iba z dvoch materiálov a tým je plast a kov. Čítal som o použití aj iných materiálov v zahraničných článkoch, ale ich použitie bolo nepraktické, alebo sa dnes už nepoužíva.
Aký je medzi nimi rozdiel, aké sú výhody daných panvíc a naopak nevýhody. To všetko sa budeme snažiť vysvetliť v tomto článku.

Kovové ryžovacie panvice sú tradičnou voľbou pre väčšinu zberateľov. Tieto panvice sú obvykle vyrobené z hliníka, nerezovej ocele alebo medi, čo znamená, že sú veľmi odolné a vydržia mnoho rokov. Kovové panvice tiež majú tú výhodu, že sú veľmi účinné pri oddeľovaní ťažkých materiálov od piesku a štrku, čo zvyšuje šance na nájdenie zlata. Tieto panvice sú taktiež ľahko čistiteľné a odolné voči teplu, takže nehrozí deformácia pri opakovanom použití.

Na druhej strane sú plastové ryžovacie panvice modernou alternatívou kovovým panviciam. Tieto panvice sú ľahšie ako kovové panvice, čo znamená, že sú ľahšie prenositeľné a je ľahšie manipulovať s nimi. Plastové panvice tiež nie sú náchylné na hrdzavenie. Ďalšou výhodou je, že plastové panvice sú obvykle lacnejšie ako kovové panvice.

Hlavným problémom plastových ryžovacích panvíc je, že sú menej odolné ako kovové panvice, takže sa môžu rýchlo opotrebovať, poškriabať alebo sa môžu vplyvom tepla a slnka deformovať. Plastové panvice tiež môžu byť menej účinné pri oddeľovaní ťažkých materiálov od piesku a štrku, čo znižuje šance na nájdenie zlata.

Celkovo vzaté, oba typy panvíc majú svoje výhody a nevýhody, a vaša voľba bude závisieť od vašich individuálnych potrebách a preferencií.

Osobne si myslím, že jednoduchšie využitie majú panvice plastové. Oproti kovovým panviciam majú po stranách hrubé žliabky, vďaka nim sa lepšie uchytáva požadovaný materiál a môžete získať aj malé čiastočky zlata. Ďalej plastové panvice sú takmer bez údržbové. Niektorí zberatelia ale preferujú kovové panvice a nechávajú panvicu trochu zhrdzavieť. Na hrdzavom povrchu sa údajne lepšie usadzujú zlatinky.

Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek panvicu, prajeme vám veľa úspechov pri vašich výpravách do prírody. V konečnom dôsledku je dôležité mať na pamäti, že ako plastové, tak kovové panvice majú svoje klady a zápory a mali by byť použité v súlade s individuálnymi potrebami každého zberateľa.

Ako na prezentáciu minerálov

Nájsť ten správny minerál býva niekedy skoro také ťažké ako hľadanie prvej lásky. Ale aj pri vašich vzorkách platí to, čo pri každom poriadnom vzťahu – aby vám váš vydrený „zbierkač“ robil radosť dlhú dobu, musíte ho rozmaznávať.

1. Stavajte ich na piedestál
Podstavec. Pre správnu (a vkusnú) prezentáciu minerálov vec taká zásadná, že ju neprehliadnete na žiadnej výstave, burze, ale ani v múzeu. Obstaraním vhodného podstavca povýšite hodnotu celej vašej zbierky. Nielen že starostlivo rozmiestnené vzorky pôsobia elegantne, s podstavcami sú aj ďaleko prehľadnejšie.

Výhodou podstavcov je ich rozmanitosť, tvar aj vzhľad môžete prispôsobiť svojim potrebám, či už ide o rozmery, alebo vzhľad. Baví vás elegantný vzhľad? Siahnite po minimalistických podstavcoch z priehľadného plastu.

Plastové podstavce pod minerálmi svojim neutrálnym prevedením pomáhajú upútať pozornosť na vzorku a jej jedinečnosť. Tradičnejšou voľbou sú drevené podstavce prírodného vzhľadu.

Podstavce však nezastupujú len estetickú funkciu, prakticky naladení zberatelia ocenia možnosť využiť voľnú plochu na opísanie – už nikdy tak nezabudnete, na akej lokalite ste daný nerast našli.

2. Vrecková vitrína - sen, alebo realita?

Plánujete si vystaviť natroliť, thomsonit, alebo iný zeolit? Nachádzajú sa vo vašej zbierke ďalšie krehké minerály? Vltavíny, skameneliny – ak sú vaše vzorky náchylné na prach a nečistoty, vlhkosť, či nesprávne zaobchádzanie, mali by ste uvažovať nad zaobstaraním plastovej krabičky.

Rovnako ako podstavce, aj krabičky na minerály majú slúžiť na prezentáciu. Okrem toho ale ponúka aj ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Životnosť aj skvelá prezentácia minerálov ide tak u tohto produktu ruka v ruke.

Profesionálni aj amatérski zberatelia ocenia u škatuliek ich variabilitu - existujú v rade veľkostí. Podobne ako podstavce, aj krabičky môžete zaobstarať v rôznych veľkostiach. Líšia sa aj v farebnom prevedení, zatiaľ čo veko zostáva vždy priehľadné, spodné poschodie môžete vybrať podľa osobných preferencií – priehľadné, alebo čierne. Obe prevedenia sú vhodnou náhradou vitríny.

3. Využite solárnu energiu, batérie aj elektrinu vo svoj prospech

Spestrenie zbierky, upútanie pozornosti na jednu určitú vzorku, jedinečnosť na burzách? To vám poskytnú špeciálne otočné stojančeky. Či už si vyberiete solárny otočný stojan, alebo otočný stojan na zapojenie do siete, poskytnú vám možnosť prezerať si vzorku zo všetkých strán, čo poteší nielen vaše oko, ale v prípade prezentovania vzoriek na burzách zaujme a poteší oko potenciálneho zákazníka. Ten si bude minerál môcť prezrieť detailne aj bez nutnosti uchopenia (a možného zničenia) vašej vzorky. Oba stojany sú veľmi praktické, v prípade nedostatočného solárneho pohonu a nedostupné siete môžu byť poháňané batériami.

4. Krabice máme aj na banány – prečo nie na minerály?

Krabičky sú zo všetkých odporúčaní tou najmenej estetickou voľbou – zato sú ale zo spomínaných možností voľbou najpraktickejšie. Po pevných kartónových krabičkách a zakladačoch siahnu hlavne profesionálni zberatelia, ktorí so svojou zbierkou často obrážajú burzy. Škatuľky sú v týchto prípadoch neoceniteľným pomocníkom, vzorky v nich pôsobia usporiadane a zberatelia ich nemusia zložito baliť.

Burzy ale nie sú jediným prípadom pre využitie tohto pomocníka – kartónové krabičky môžu slúžiť ako depozitár pre vzorky, ktoré nie sú (alebo z rôznych dôvodov nemôžu byť) vystavené vo vitrínach a na policiach.

Okrem iného ponúkajú krabičky ochranu pred zničením vzoriek pri skladovaní v šuplíkoch, alebo pri sťahovaní a inej manipulácii si minerály. Praktické veká zaisťujú ochranu pred prachom a vonkajšími vplyvmi, rôzne druhy veľkostí potom zaistia maximálne využitie vášho priestoru.

Hľadanie minerálov

Určite ako každý začínajúci zberateľ, ste si niekedy položili otázku, ako hľadať minerály? Aké sú lokality minerálov? A kde ich prípadne nájsť? Otázok častejšie býva viac ako odpovedí.

 

V dnešnej dobe už je situácia trochu jednoduchšia, lokalít je plný internet (niektoré preto vyzerajú, tak ako vyzerajú), ale nájdete tu len povedzme takú klasiku.
Najznámejšie lokality minerálov určite na internete nájdete. Známe lokality už častou bývajú vyčerpané, prebrané, nie vždy však toto pravidlo platí a niekedy sa pekná vzorka aj na známe, "vyzbieranej" lokalite nájde.
Čo však býva zaujímavejšie, tak sú miesta nie tak publikované, napríklad zabudnuté mineralogické lokality, môžu poskytnúť pekné zbierkové kamene.
Na zber máte väčšinou pokoj a pocit zo znovuobjavenia lokality, či nález úplne novej lokality je naozaj jedinečný. Nálezov si tiež ceníte o niečo viac, ako od kúpených vzoriek napríklad z burzy.
Odporučil by som hľadanie minerálov a ich lokalít začať najskôr prípravou doma, mnoho zberateľov cez zimu študuje dôkladne literatúru a mapy a pripravujú sa na ďalšiu sezónu a plánujú svoje výpravy. Je to rovnako dôležité ako následná výprava na nejakú lokalitu.
Či už budete hľadať vltavíny či lokality v Krušných horách, vždy je dôležité dopredu si nájsť nejaké informácie a mnohokrát práve kniha je ďaleko lepšia ako internet.
Lokalít minerálov je v Čechách naozaj veľa a niektoré sú už zaniknuté a zrekultivované, ale ďalšie čakajú na ich objavenie a práve pre tieto lokality bude treba vyrážať do terénu a skúšať svoje šťastie. V tomto ohľade vám poprajem len to najlepšie, nie je to jednoduché, ale výsledok väčšinou stojí za to a dúfam, že naše vybavenie vám v tomto počínaní pomôže.

Geologické - Paleontologické kladivko

Geologické - Paleontologické kladivko

Ide o základné vybavenie pre každého zberateľa, ktorý sa rozhodne vydať nájsť svoj vlastný nález.
Rozdiel medzi geologickým a paleontologickým kladivom je hlavne v jeho konci. Paleontologické kladivá majú ploché zakončenie, zatiaľ čo geologické majú špičku ostrú. Hlavným dôvodom využitia plochej strany paleontologického kladivka tkvie v lepšej dobyvateľnosti usadenej horniny, v ktorých sa práve skameneliny nachádzajú.

Základný rozdiel medzi týmito nenahraditeľnými pomocníkmi pri výpravách za minerály máme za sebou.
Presuňme sa teda z hlavy kladiva na jeho opačný koniec a teda rukoväť. Dnes máme široký výber zdnes veľa populárnych celokovových kladív s gumovou, laminátovou či dokonca antiotrasovou rukoväťou. Ďalej potom môžeme využiť kladivo s klasickou drevenou rukoväťou.
Niekedy však nastane situácia, kedy geologické kladivo okolo 500g-1000g pre naše potreby bude príliš malé a bude potrebné siahnuť po väčšom kalibre. Palice či o poznanie ťažšie kladivo slúžia predovšetkým na rozbíjanie väčších balvanov.
Nesmieme ani zabúdať na ochranu rúk. Často pri zmenšovaní vzoriek môže odletieť kúsok horniny a bez poriadnych pracovných rukavíc môžete prísť k nepríjemnému úrazu. Pokiaľ idete zbierať napríklad len na pole, kde rukavice skôr zastávajú funkciu proti znečisteniu rúk od bahna ako ochranu pred úrazom, tu vám určite stačia lacnejšie rukavice. Nesmieme tiež zabúdať na ochranu očí. Nie je snáď nič horšie, než keď vám ostrý úlomok zamieri do oka. Ďalším nesmierne dôležitým pomocníkom sú aj majzlíky, rovnako ako pri kladivách tu máme ploché a špicaté zakončenie.
Každý zberateľ čoskoro zistí, aké geologické vybavenie je pre neho to pravé. Záleží tiež, akej oblasti sa venujete. Iné vybavenie bude potrebovať zberateľ, ktorý chodí primárne po poliach, či už na juhu Čiech alebo na Vysočine, alebo zberateľ napríklad zo severu Čiech, ktorý tak môže tráviť dlhé hodiny rozbíjaním väčších balvanov v lomoch.